Skip to content
valdimirit-chekasin-tarasov-mv

Vladimir Chekasin & Vladimir Tarasov

LIETTUA

”Mielenkiintoisia ristiriitoja synnyttävät Selman heleän kirkas äänirekisteri ja massiivisesti tummanpuhuva rumpujen säestys, jotka fuusioituvat hetkittäin elokuvallisiksi mielikuviksi.”

– Nosto puuttuu

"Mielenkiintoisia ristiriitoja synnyttävät Selman heleän kirkas äänirekisteri ja massiivisesti tummanpuhuva basson, kosketinsyntetisaattorin ja rumpujen säestys, jotka fuusioituvat hetkittäin elokuvallisiksi mielikuviksi."

Neuvostoliitosta Englantiin emigroitunut radiotoimittaja Leo Feigin löysi eräänä vuoden 1979 aamuna asuntonsa rappusilta salaperäisen nauhan, joka oli postitettu hänelle Länsi-Saksasta. Lähettäjän lisäksi laatikosta puuttui tieto musiikin esittäjästä ja kaikesta muustakin sisällöstä: mitä, missä ja milloin. Mutta selvisihän se: yhtye oli kolmen neuvostoliittolaisen jazzmuusikon trio ja kappale 46-minuuttinen Catalogue, joka oli taltioitu huhtikuussa 1979 Itä-Berliinissä, Saksan demokraattisessa tasavallassa.

Leo-levy-yhtiön juuri perustanut Feigin julkaisi ”maanalaisen” äänitteen nimellä Live in East Germany (1980) ja painatti vinyylialbumin takakanteen viranomaisten varalta vielä tekstin ”Muusikot eivät ole vastuussa näiden nauhojen julkaisemisesta”. Mutta hyvin siinä varoituksesta huolimatta kävi, kun katsoo nyt menneisyyteen. Liettuan Vilnassa asuneet pianisti Vjatseslav Ganelin, saksofonisti Vladimir Chekasin ja rumpali Vladimir Tarasov tekivät kolmestaan vielä parikymmentä levyä ja nousivat nimellä Ganekin Trio uuden, aidosti omaäänisen ”neuvostojazzin” airuiksi.

Trion hajoamisen jälkeen kaikki ovat jatkaneet tahoillaan, Vilnassa edelleen asuvat Chekasin (s. 1947) ja Tarasov (s. 1947) ajoittain myös kaksistaan – opetustöiden ja sävellystöiden ohessa. Chekasin ja Tarasov äänittivät ensimmäisen duolevyn 1+1=3 Ranskan Le Mansissa jo 1987 ja tuoreimpansa lokakuussa 2018 Kiinassa, Shenzhenin kahdeksannessa Oct-Loft-tapahtumassa. Levyn (2020) ja sen neliosainen kappaleen nimi La Grande Sonata vihjaa ensimmäinen taltioinnin tavoin, että nämä Vladimirit eivät varsinaisesti kaipaa pianistia. Kaksi on enemmän kuin kaksi.

KUVA © Daiva Kloviene

Kokoonpano

Vladimir Chekasin – saksofonit, elektroniikka, ääni
Vladimir Tarasov – rummut, lyömäsoittimet

LINKIT

KATSO

KUUNTELE