Skip to content
silva-kallionpaa-quartet
silva-kallionpaa-quartet-2

Silva Kallionpää Quartet

FI

”Vanha totuus sanoo: jazz on yllätyksen ääntä. Onhan se, parhaimmillaan.”

– Kari Salminen, Turun Sanomat

”Vanha totuus sanoo: jazz on yllätyksen ääntä. Onhan se, parhaimmillaan.”

Viulu on yksi alkuperäisistä jazzintrumenteista ja oli vielä jazzin varhaisvuosina myös tärkeä solistinen soitin omine svengaavine supertähtineen. Sittemmin viulun merkitys on vähä vähältä hiipunut, vaikka toki pitkän työuran luoneen tekijöitä on ollut muun muassa Ranskassa ja Yhdysvalloista.  Tampere Jazz Happeningissa heistä ovat poikenneet vuosien varrella muun muassa Billy Bang, Charles Burnham, Regina Carter, Mark Feldman, Leroy Jenkins, Carla Kihlstedt, Mat Maneri ja Jenny Scheinman – osa omilla nimikkoyhtyeillä.

Mutta helsinkiläinen Silva Kallionpää on vasta ensimmäinen suomalainen jazziin erikoistunut viulisti, joka esittää Jazz Happeningissa omalla kokoonpanollaan omaa musiikkiaan. Onko niistä ollut sitten tarjontaa? Eipä juuri ole ollut, ja Silva Kallionpää Quartet on vielä levylläkin suhteellisen uusi. Se sai ensimmäisen Unadaptable-albumin julki vasta runsas vuosi sitten, huhtikuussa 2022. 

Kallionpään mukaan hänen sävellystensä ensimmäinen impulssi on usein jokin tunne tai oivallus, jokin konkreettinen tilanne oma elämässä. ”Toisaalta ei ole kovinkaan tärkeää lopputuloksen kannalta, mitä olen säveltäessäni ajatellut. Merkityksellistä on vastaanottajan kokemus, eikä oikeaa tai väärää tulkintaa ole.”

KUVAT © Sara Lehtomaa & Elle-Riin Volmer

Kokoonpano

Silva Kallionpää – viulu, sävellykset
Nikita Rafaelov – piano, syntetisaattori, sampleri
Juuso Rinta – kontrabasso
Joonas Leppänen – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE