Skip to content
Saksofonisti Daniel Erdmann
daniel-erdmann-2

Velvet Revolution

DE | FR | GB

”Erdmann’s playing evokes memories of the voluminous sound of mainstream tenor players as well as the raw sounds of the free era.”

– Werner Stiefele, Preis der deutschen Schallplattenkritik

”Erdmann's playing evokes memories of the voluminous sound of mainstream tenor players as well as the raw sounds of the free era.”

Saksalainen saksofonisti Daniel Erdmann (s. 1973) tunnettaneen Suomessa parhaiten triosta Das Kapital, joka on poikennut kaksi kertaa myös Tampere Jazz Happeningissa, 2010 ja 2019. Das Kapitalin parasta musiikillista lainapääomaa ovat ainakin tähän saakka olleet Saksassa syntyneen ja natseja Yhdysvaltoihin paenneen Hanns Eislerin sävellykset, joita yhtye on versioinut omintakeisellaan tavallaan kahden albumin verran. 

Erdmannin perustaman Velvet Revolutionin musiikillinen kumous on paljon viitteellisempää ja perustuu kokonaan uusiin omiin sävellyksiin. Niistä trion edellisellä levyllä (2019) erottui erityisesti hienovaraista melankoliaa tihkunut Erdmannin Kauas Pilvat Karkavaat (sic), ilmeisenä innoittajana tietysti elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.  

Syyskuun alussa julkaistu Velvet Revolutionin kolmas levy Message in a Bubble (2023) syventää tätä tunnetilaa, mutta toisenlaisella kulttuurisella silmäniskulla. Albumin nimi on ajankohtaisempi ja nyt myös yhteiskunnallisempi muunnelma Policen levyttämästä hitistä Message in a Bottle (1979), jossa autiolle saarelle jäänyt laulaja-kertoja huomaa lopulta helpottuneena saamistaan pulloposteista, että ei olekaan yksin yksinäisyydessään. 

Trion musiikissa tämä ei enää varsinaisesti kuulu, sillä Daniel Erdmannin, viulisti Théo Ceccaldin (s. 1986) ja vibrafonisti Jim Hartin (s. 1983) trio on nyt yhtenäisempi kuin koskaan aikaisemmin. Ja nyt myös Ceccaldi ja Hart saavat ensi kertaa äänensä kuuluviin tasaveroisesti, sillä jokaiselta on mukana kolme sävellystä. Toki tämä oli Erdmannin tavoite jo 2015, jolloin kamarimusiikillisesti soiva Velvet Revolution teki ensimmäiset keikkansa.

Trion nimi viittaa tietysti marraskuun 1989 Samettivallankumoukseen, kymmenen päivää jatkuneisiin jättimielenosoituksiin, joihin kaatui kommunistihallinto Tšekkoslovakiassa. Musiikin ja kumouksellisen politiikan yhteys jää silti suurimmaksi osaksi vastaanottajan kuvitelmien varaan, päinvastoin kuin Das Kapitalissa. Samettisinta Velvet Revolutionissa on sen pehmeä ja hyväilevä soundi.

KUVAT © Dirk Bleicker, István Huszti

Kokoonpano

Daniel Erdmann – tenorisaksofoni
Théo Ceccaldi – viulut
Jim Hart – vibrafoni

LINKIT

KATSO

KUUNTELE