Skip to content
Aki
Foto-DJ-illvibe
Niescier

AVA Trio

JP | PL | DE

”Takase osoittautui briljantiksi  jazzpianistiksi. Hän liikkui tyylillisesti Cecil Taylorista Oscar Petersoniin, jopa Chopiniin.”

– Jukka Hauru, Helsingin Sanomat 1987

”Takase osoittautui briljantiksi jazzpianistiksi. Hän liikkui tyylillisesti Cecil Taylorista Oscar Petersoniin, jopa Chopiniin.”

Yli viisikymmentä omaa levyä tehnyt pianisti ja säveltäjä Aki Takase (s. 1948) on käynyt Suomessa useilla eri yhdistelmillä, muun muassa kaksin laulajan ja rumpalin kanssa sekä omalla kvintetillä, joka versioi vapaamielisesti pioneeripianisti Fats Wallerin sävellyksiä.

Japanissa varttuneen Takasen edellisestä Jazz Happeningin konsertista oli kuitenkin aika vaikea sanoa juuta tai jaata. Pakkahuoneella marraskuussa 2019 esiintynyt uusi Japanic-kvintetti muistutti monissa käänteissään riehakasta sukukokoontumista, jossa kaikki puhuivat äänekkäästi päällekkäin. Hauskaa oli.

Saksassa asuvan Takasen kokoaman AVA Trion ytimessä lienee myös muusikkojen vapaamuotoinen, monisuuntainen keskustelu. Tosin kukaan ei osaa sanoa vielä, miltä se lopulta kuulostaa – ei edes Takase. AVA Trio on nimittäin niin uusi, ettei se ole esiintynyt ennen Tampereen konserttia kertaakaan. Pakkahuoneella saa siis todistaa maaailmanensi-iltaa, joka on ainakin osittain improvisoitu.

Muusikot ovat toki kohdanneet toisensa useita kertoja. Takase on esiintynyt kaksin alttosaksofonisti Angelika Niescierin (s. 1970) kanssa sekä seurannut vinyylilevyjä ja samplereita soittavan Vincent von Schlippenbachin (s. 1980) vaiheita kouluikäisestä. Hän on Takasen saksalaisen puolison, freejazzpianisti Alexander von Schlippenbachin poika – omillaan erinomaisesti menestynyt säveltäjä, tuottaja ja muusikko, joka tunnetaan toisissa piireissä paremmin nimellä DJ Illvibe.

Vincent von Schlippenbach levytti Takasen kanssaan ensi kerran jo 2004 ja vaikuttaa nyt vakituisesti Takasen Japanic-yhtyeessä, jonka toinen albumi Forte julkaistiin kesällä 2024. AVA Trion villi kortti saattaa olla silti Puolassa syntynyt saksofonisti Niescier, joka esiintyy Suomessa ensi kerran vasta nyt, runsaat kaksikymmentä vuotta omasta debyyttilevystään.

Moninkertaisesti palkitun Niescierin pidempiaikaisia soittokumppaneita ovat muun muassa amerikkalaiset sellisti Tomeka Reid ja rumpali Tyshawn Sorey, mutta löytyy levylistalta kohtaaminen myös suomalaisen kanssa. Niescer soittaa standardeja levyllä, jolla pianisti Iiro Rantalan johtama seksettti muistelee kuuluisa jazzmesenaattia, Pannonica de Koenigswarteria.

KUVAT © Dirk Bleicker, Rüdiger Kusserow & Arne Reimer

Kokoonpano

Aki Takase – piano
Angelika Niescier – saksofoni
Vincent von Schlippenbach – levysoittimet

LINKIT