Tomi Nikku 5tet
- Perjantai 5.11. klo 22.30
- Telakka
- 30/25 €
””Kappaleeseen on sävelletty toive siitä, että keskittyisimme enemmän kuuntelemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan, emmekä sulkeutuisi kuplaamme.”
– Tomi Nikku
""Kappaleeseen on sävelletty toive siitä, että keskittyisimme enemmän kuuntelemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan, emmekä sulkeutuisi kuplaamme."
– Tomi Nikki
Suomalaisen nykyjazzin viimeaikaisiin vaiheisiin perehtyneet saattavat tunnistaa trumpetisti Tomi Nikun (s. 1991) ainakin kolmelta Alder Egon levyltä sekä kahdelta Bowman Trion ja Maxxxtetin levyltä, mutta ennen kaikkea yhtyemuusikkona ja solistina. Nyt Nikku, Sibelius-Akatemiasta valmistunut jazzmusiikin maisteri, esittäytyy myös säveltäjänä ja oman yhtyeen johtajana: syyskuun puolivälissä julkaistu 5tet-kvintetin ensilevy Light & Shade (2021) koostuu kokonaan hänen sävellyksistään.
Levyyn liittyy myös tarina, tai itse asiassa monia. Nimensä mukaisesti valoisampaan ja varjoisampaan puoleen jakautuva Light & Shade sisältää kahdeksan kappaletta, joiden sysääjä on usein jokin oma havainto tai tunne. ”Sävellän enemmän silloin, kun elämässä tapahtuu jotain erityistä tai kun käsittelen jotain asiaa”, sanoo Nikku ja nostaa esimerkiksi Light-puolen päättävän verkkaisen ja viipyilevän V.E.N.-kappaleen. Sen hän sävelsi ”onnellisena ja ylpeänä” esikoislapselleen.
Saako tieto lähtökohdasta sitten kuuntelemaan sitä toisin? Ehkä, tai ehkä ei. Tai ehkä Nikku kokee kappaleen välittävän niitä arvoja, joita haluaa vaalia musiikissaan: aitoutta, inhimillisyyttä, rehellisyyttä.
Varjoisan puolen vastinpari voisi vaikka olla yhtä verkkainen What is it (that you’re so afraid of), jonka nimi avaa sekä lähtökohtaa että päämäärää. ”Kappaleeseen on sävelletty toive siitä, että keskittyisimme enemmän kuuntelemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan, emmekä sulkeutuisi kuplaamme”, sanoo Nikku, joka yrittää herkistää kuuntelemaan myös 5tet-yhtyeen poikkeuksellisella instrumentaatiolla. Trumpetin ja alttosaksofonin rinnalla tasaveroisia soolosoittimia ovat bassoklarinetti ja vibrafoni.
KUVAT © Jouni Raatikainen