Skip to content
Magic-Spirit-Quartet
Majid-Bekkas

Magic Spirit Quartet

SE | DK | MA

”Scandinavia meets North Africa in this truly stunning album.”

– John Adcock, Jazz Journal

"Scandinavia meets North Africa in this truly stunning album."

Marraskuussa ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva marokkolainen Majid Bekkas (s. 1957) ei ole ensimmäinen eikä edes toinen perinteisen arabialaisen oud-luutun taitaja, joka esiintyy nyt jo 40. kertaa järjestettävässä Tampere Jazz Happeningissa. Häntä ennen omaa maailmanmusiikillista jazzfuusiotaan ovat Pakkahuoneen päälavalla manifestoineet kahdesti sekä libanonilainen Rabih Abou-Khalil että tunisialainen Dhafer Youssef, jonka viimeisestä ekstaattisesta esiintymisestä on neljä vuotta.

Mutta Majid Bekkasilla on mukana salaisena aseena toinen instrumentti, jota ei ole kuultu Jazz Happeningissa koskaan solistisena soittimena. Se on pitkäkaulainen, kolmikielinen ja noin kitaran kokoinen näppäiltävä bassoluuttu guembri, jota orjien jälkeläisistä polveutuvat pohjoisafrikkalaiset gnawat käyttävät usein omassa spirituaalisessa musiikissaan ja omissa seremonioissaan. Gnawojen musiikki ja kulttuuri ovat kiehtoneet aika ajoin myös juuristaan kiinnostuneita jazzmuusikkoja, joista yksi ensimmäisiä oli afroamerikkalainen pianisti ja säveltäjä Randy Weston.

Bekkasin uusimmalla, monia ylisanoja keränneellä albumilla Magic Spirit Quartet (2020) tätä spirituaalista ja rituaalista magiikkaa luo kuitenkin omaääninen kokoonpano, jonka muut jäsenet ovat skandinaavisia jazzmuusikkoja: tanskalainen rumpali Stefan Pasborg (s. 1974), ruotsalainen kosketinsoittaja Jesper Nordenström (s. 1972) ja ruotsalainen trumpetisti Goran Kajfeš (s. 1970). Hänelle Bekkas on jo vanha tuttu, sillä hän soittaa ja laulaa Kajfešin tupla-albumilla X/Y (2010), joka voitti järjestyksessä toisen Nordic Music Prizen.

KUVAT © Michael Boe Laigaard & Omar M’hamdi

Kokoonpano

Majid Bekkas – guembri, oud, laulu
Goran Kajfeš – trumpetti
Jesper Nordenström – koskettimet
Stefan Pasborg – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE