Kahil El’Zabar Ethnic Heritage Ensemble
50th anniversary tour | US
- Sunnuntai 3.11.klo 17.30
- Pakkahuone
- 65/50 €
”El’Zabar has been making fine music for over half a century, and the combination of talent and life experience has indeed taken his sound to a higher consciousness.”
– Kevin Le Gendre, Jazzwise 2024
”El’Zabar has been making fine music for over half a century, and the combination of talent and life experience has indeed taken his sound to a higher consciousness.”
– Kevin Le Gendre, Jazzwise 2024
Kaikkien aikojen ensimmäisessä Tampere Jazz Happeningissa esiintyi seitsemän nykyaikaista yhtyettä, joista yksi oli Ranskasta ja kaksi Yhdysvalloista. Niiden nosteessa kaksipäiväistä lokakuista tapahtumaa kiitettiin jälkikäteen ”taiteellisesti hyväksi avaukseksi”, jonka tähdestä ja oletetusta yleisötäkystä ei ollut epäselvyyttä. Hän oli ensi kertaa Suomeen saatu alttosaksofonisti Arthur Blythe, avantgardistinen traditionalisti ”suoraan jazzin ytimestä New Yorkista”. Nelikymppinen Blythe oli juuri tuolloin, 1982, soolouransa musiikillisella huipulla poikkeuksellisesti soivalla kvintetillä, jossa oli sekä sellisti, tuubisti että sähkökitaristi.
Ensimmäisen Jazz Happeningista esiintyjistä historiaan on jäänyt silti se toinen poikkeuksellisen amerikkalainen, vielä kauemmas menneisyyteen kurottanut Ethnic Heritage Ensemble. Tai ainakin se on tehnyt omanlaistaan historiaa, sillä yhtye täyttää lyömäsoittaja Kahil El’Zabarin (s. 1953) johtamana nyt jo puoli vuosisataa – ja palaa pitkällä juhlakiertueella vihdoin Tampere Jazz Happeningiin. Siis 42 vuotta edellisestä esiintymisestä ja jälleen sunnuntain konsertin pääesiintyjäksi.
Ajoitus on muutenkin odotuksia nostattava, sillä viimeiset kymmenkunta vuotta ovat olleet monien muodonmuutosten yhtyeelle parasta aikaa ainakin levytysten suhteen – ja melkein verrannollisia 1980-luvun alun uraauurtaviin vuosiin. Tuolloin yhden lyömäsoittajan ja kahden saksofonistin Ethnic Heritage Ensemble kiersi tiiviisti Eurooppaa sekä äänitti ensimmäiset levynsä Saksassa 1980, Italiassa 1981 ja Suomessa 1982, vain viikko Tampereen konsertin jälkeen.
Rumpali Edward Vesalan julkaisema Welcome ei ollut kuitenkaan yksittäinen sattuma, sillä yhtye esiintyi Suomessa parin vuoden aikana kymmenkunta kertaa. Näiden vuosien muusikoista on matkassa enää El’Zabar, jota ilman Ethnic Heritage Ensemble ei olisikaan Ethnic Heritage Ensemble.
KUVAT © Andrew Stoptime Live & Sandro Miller
Kokoonpano
Kahil El’Zabar – rummut, perkussiot
Corey Wilkes – trumpetti
Alex Harding – baritonisaksofoni
Ishmael Ali – sello